Äggpackeri

Vi har ett godkänt packeri (packeri/kontrollnummer SE168). Vi kontrollerar och packar alla våra ägg innan vi säljer och distribuerar dem till butiker i vårt närområde.

Alla ägg som säljs i butik skall vara kontrollerade för att säkerställa att ägget är av god kvalitet. Detta sker med genomlysning. Då kontrolleras att skalen är hela, att innehållet inte är dåligt, att äggulan ligger mitt i ägget samt att luftblåsan är av rätt storlek.

[widgetkit id=343]

Äggen stämplas med vårt produktionsplatsnummer: 2 SE 563.

Äggstämpeln som sitter på ägg från Gräsljunga Gård

Äggstämpeln som sitter på ägg från Gräsljunga Gård

2 betyder frigående höns inomhus
SE anger att äggen är producerade i Sverige
563 är vårt eget nummer, står det 563 på ägget så kommer det från oss.

Efter genomlysningen och stämpling storlekssorteras äggen enligt tabellen nedan. Sedan plockar vi ner äggen i olika kartong och märker dem med vår etikett som innehåller all den information som ett äggpaket måste ha. Dvs. Kvalitetsklass, Storlek, Bäst före datum och Packeri/kontrollnummer.

Så här ser vår etikett ut

äggettikett

Storlek:
Är den storlek som maskinen sorterat enligt tabell nedan
S (Små) 0-53 g
M (Medelstora) 53-63 g
L ( Stora) 63-73g
XL (Extra stora) 73- g

Kvalitetsklass:
Med klass A menas färska ägg Ägg utan fel. Ägg av klass A får varken före eller efter klassificeringen tvättas eller på annat sätt rengöras. Med klass B menas annan kvalitet. Klass C är bortsorterade ägg

Bäst före datum:
Packade och kontrollerade ägg ska datummärkas med bäst före datum. Vilket är 28 dagar efter värpdag. Äggen håller sig dock längre om de förvaras kallt och mörkt. Ägg bör inte frysas hela, däremot kan uppvispade ägg frysas likaså gulor och vitor för sig. Djupfrysta ägg håller sig i 12 månader.

Vikt ca:
Är förpackningens totala vikt av ägg exlusive kartongen

Streckkoden:
Förenklar för butikerna vid hantering och prissättning

LeveranserDSCN2710

Vi levererar själva alla ägg till de butiker där du kan köpa dem. Normalt lastar vi “äggabilen” varje torsdag och kör vår leveransrunda.

Livsmedelsverket kontrollerar

För att få packa ägg och göra det vi gör måste man vara registrerad och godkänd av livsmedelsverket. Livsmedelsverkets personal kommer med jämna mellanrum för att kontrollera att alla regler följs och att våra lokaler är rätt skötta och ändamålsenliga.

Vi måste även ha ett egen-kontroll program. En pärm som beskriver hela vår produktion med var riskerna finns, alla våra rutiner och  journaler som  ska föras. I egenkontrollprogramet finns även instruktioner för vilka åtgärder som ska göras om något blir fel i kontrollen eller det kommer in någon smitta i stallet.

Våra förpackningar

Vi packar och säljer ägg på följande sätt:
I lösvikt, det står brickor med ägg i din butik och du plockar själv exakt de ägg du vill ha, 6-Pack och 12-Pack.
                                

Övrig ägginformation

Ägg som är mycket färska (0-8 dagar gamla från värpdag) kan vara svåra att skala, samt att äggvitan kan vara lite oklar. Detta är inget kvalitetsfel utan ägget måste få mogna till. Under vissa perioder levererar vi mycket färska ägg och då kan du som kund ställa äggen i rumstemperatur för att äggen skall mogna snabbare.

Ett ägg innehåller mängder med näringsämnen som alla är lika viktiga för att du ska må bra. I ägget finns ju allt som behövs för att en ny liten kyckling ska bli till. Ägg innehåller ren protein och används ofta som standard för att mäta protein i andra livsmedel. Protein är uppbyggt av aminosyror och sammansättningen av äggets aminosyror är både i mängd och kvalitet så bra att de kan utnyttjas nästan till 100 % i uppbyggnaden av kroppsceller.

I ägget finns viktiga vitaminer såsom A, D, E, K, olika B-vitaminer och viktiga mineraler. Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna. Vitamin B2 ( riboflavin) håller hyn fräsch och bidrar till kroppens immunförsvar.

Järnet är viktigt för blodets förmåga att transportera syre. Dessutom innehåller äggvitan vitamin E, selen och zink. Den enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C.

Kolesterol är en mycket viktig del av strukturen i varje kroppscell. Människan behöver helt enkelt detta fett för att kroppen skall kunna fungera. Kroppen använder kolesterolet för bildning av bl a cellväggar, könshormoner och vitamin D. Kroppen reglerar själv hur mycket kolesterol den behöver och överskottet urskiljs via levern till gallan och ut ur kroppen.