Gotlandsfår

[widgetkit id=466]

 

Vår fårbesättning består av 110 Gotlandsfår, en gammal svensk lantras med rötter från Gutefåret och Gotland. Gotlandsfåret är utomordentligt väl anpassat till nordisk landskapsvård med goda förutsättningar att producera produkter med hög kvalitet av både kött, skinn och ull. Får är fantasiska djur!

Rovdjursstängsel 2017

   

Under sensommaren och förhösten håller vi på att bygga rovdjurstängsel runt två av våra hagar. Stängslet byggs  med trästolpar nedslagna minst en meter i marken. Mellan dessa spänner vi upp ett tornado fårnät. Ovanför detta har vi satt upp en ibland två eltrådar beroende på markförhållanden runt stängslet. Trådarna är spänningsförande och nätet är jordat.
Att vi valt denna konstruktionen beror på att vi hoppas slippa trimma bort gräs längs eltrådarna.
Stängslet finansieras delvis av oss själva och delvis av Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Huvudansvarig för stängselbyggnationen är Anders Linderot.

Vår

I mars/april lammar tackorna inne i vårt fårhus, en stor luftig ligghall med öppen långsida. Under lamningen bor vi i princip i fårhuset för att serva tackorna och lammen. Gotlandsfåret är känt för sina goda moderegenskaper och goda fruktsamhet, tackan får i genomsnitt 2 lamm/tacka och år. Lammen och tackorna släpps ut på bete så fort det blir gräs och betar sedan hela sommaren runt omkring i Visseltofta socken.

Sommar

Under sommaren lägger vi mycket tid på att titta till våra djur som betar på flera olika gårdar runt omkring oss. I augusti samlar vi ihop alla lammen och tackorna igen för att mönstra dem. Då går vi igenom varje lamm och poäng bedömer pälsen, allt från färg, lock, pälskvalitet och även kroppsform och vikt. Poängen matas in i Elitlamm som är ett fåravelsprogram där vi får fram olika avelsvärde som vi använder för att  plocka ut de lamm som vi skall ha kvar till avel. Lammen släpps efter detta på vallåterväxt och tackorna släpps tillbaka på naturbetena

Höst

Hösten är den tid då vi får resultatet av all vår ansträngning. Våra bästa ungbaggar, presumtiva avelsbaggar, åker på riksbedömning för att granskas av två domare. De som får bäst poäng här kan komma med på någon av de baggauktioner som anordnas under hösten. De övriga säljer vi själva hemma på gården. På auktionerna säljer vi inte bara, det är nu vi letar efter en ny bra bagge att köpa som kan passa i vår besättning och bli pappa till många nya små lamm. Vi brukar ta in tackorna i mitten på oktober och samtidigt släpper vi baggarna till tackorna. Betäckningsperioden brukar vara fram till Lucia.  De ungtackor som vi valt ut för att bli nya tackor i besättningen, kontrolleras så de växer tillräcklig och i övrigt håller måttet för ett avelsdjur.  I september brukar lammslakten börja och vi väger och sorterar djur varje vecka hela hösten. På våren och hösten klipper vi fåren och dom brukar tycka att det är skönt att bli av med ullen. Ullen kan användas till många olika saker t.ex. garn, att tova med, stoppning mm.

Vinter

På vintern får djuren ensilage på 3 st. foderbord och kraftfoder via data-transpondarar, där varje djur går och hämtar sin mat själv i en station. Fördelen med det är att varje djur får exakt det den skall ha beroende på hur många lamm hon har och hur gammal hon är. En annan stor fördel är att man slipper stressen vid foderbordet och att man inte blir förknippad med mat varje gång man kommer.